Facebook vrea să-ți citească mintea și acesta e planul ca să reușească
Facebook ar putea fi una dintre ultimele companii care ai vrea să-ți citească mintea, dar asta nu va împiedica gigantul social media să încerce lucrul acesta.
Într-o întrunire recentă, directorul tehnologic Facebook, Mike Schroepfer, a evidențiat progresele recente în ceea ce privește tehnologia interfeței neuronale a companiei, relatează BuzzFeed News. Obiectivul final, aparent, nu este să ne recolteze gândurile ca o altă formă de date cu caracter personal – ci mai degrabă să ofere oamenilor capacitatea de a controla software-ul cu gândurile lor.
Cum plănuiește Facebook să-ți citească mintea
Cu toate acestea, Schroepfer părea să recunoască faptul că convingerea oamenilor de a folosi efectiv ceastă tehnologie ar putea fi greu de realizat, potrivit surselor de la întrunirea celor de la Facebook.
„Trebuie să construim în mod responsabil pentru a câștiga încrederea utilizatorilor și dreptul de a continua să creștem”, a spus Schroepfer. „Este imperativ să obținem acest lucru corect, astfel încât oamenii din întreaga lume să primească toate aceste tehnologii uimitoar, fără a experimenta dezavantaje”.
Facebook lucrează pentru acest sistem de citire a creierului de ani de zile. Compania și-a anunțat planurile de a dezvolta o cască de interfață creier-computer în 2017, iar în septembrie 2019 a achiziționat pornirea interfeței neuronale CTRL-Labs.
Pe baza reuniunii dezvăluite, se pare că Facebook a făcut unele progrese în direcția obiectivului său. Așa că, dacă aceste informații sunt corecte, visul științifico-fantastical Facebook de a trimite comenzi către un computer doar gândindu-se la ele poate deveni în curând realitate.
Devenim roboți sau oameni mai performanți? Interfața cu un computer care nu e invazivă
Se fac multe demersuri în acest sens. Într-un pas important către obiectivul de a ne conecta creierul la computer, oamenii de știință au dezvoltat un sistem de interfață creier-computer (BCI) care interpretează semnalele neuronale fără a intra în contact cu creierul însuși.
De obicei, implanturile neuronale trebuie să se introducă deasupra sau în interiorul creierului, ceea ce poate dăuna și distruge țesutul cerebral în moduri pe care oamenii de știință încă nu le înțeleg pe deplin.
Dar o companie numită Synchron, mai puțin cunoscută decât Neuralink a lui Elon Musk, spre exemplu, adoptă o abordare diferită. Și anume, dezvoltarea sistemelor BCI care alunecă spre creier prin vena jugulară, eliminând cu totul necesitatea unei intervenții chirurgicale pe creier.